Azonnali elérhetőség

+36-70/633-30-09
+36-70/389-89-19
fixautokft@gmail.com

Fék » Fékbetét és féktárcsa

Szeretné tudni biztonságos e fékberendezése autójában? Hívjon minket bátran!

A kiváló fékhatás a biztonságos közlekedés forrása.

A gépjármű-tulajdonosok a következő fontossági sorrendbe helyezték a biztonság legfontosabb tényezőit egy piackutatás során:

1. fék, 2. gumiabroncs, 3. biztonsági öv, 4. világítás, 5. kormányzás, 6. lengéscsillapító. Szóval a legtöbb személy véleménye szerint a fék, mint a biztonság leglényegesebb eleme az első helyen áll – azonban mégis gondatlanul kezelik. Többen hibásan értelmezett spórolás miatt, ezermester eljárással, házilagosan buherálják a féket. Ilyenfajta gondolkodásmód nagyon veszélyes következményekkel járhat.

 

Fékbetét fék féktárcsa

Fékbetét

(ápolást nem igényel, cserétől cseréig szakszerű javítás esetén zökkenőmentesen használható)

A fékbetétnek a lassítás folyamán óriási teljesítményt kell kifejtenie. A fékbetét vastagsága a minimum 3 mm alá csökken, akkor az ideális fékhatás már nem garantált. Ezért roppantul nélkülözhetetlen az optimális minőség és a szakszerű, precíz szerelés. Szakszerűen javított fék a funkció szerinti használat során a fékbetét teljes élethossza alatt garantálja az új fék alkatrésszel megegyező hatást. Kivétel, ha nagy sebességről hirtelen 3-szor, 4-szer kíméletlenül lefékezik, ilyenkor a fékbetét megég.

Féktárcsa

(ápolást nem igényel, cserétől cseréig szakszerű javítás esetén zökkenőmentesen használható)

Legtöbb autómárkánál megadják a gyártók a minimális féktárcsa vastagságot, fékdob átmérőt. Egy első féktárcsa optimális élethossza rendszerint 70-100.000 km, a fékbetétnek 30-50.000 km. A hátsó féktárcsa élet-hossza típustól függően 60-160.000 kilométer, a fékbetété 30-80.000 km.

Dobfék

Élethossza 10-20.000 km-enkénti ápolás mellett rendszerint 100-150.000 km. 150.000 km után viszont maradéktalanul cserélni kötelező mindent – munkahenger, kézifékkötél, dob, fékpofa.

Fékolaj

Levegőben lévő nedvességet megköti, magába zárja s így az üzemidővel arányosan csökken a forráspontja. Erőteljes igénybevételnél pl. meredek lejtőn való autózás vagy vészfékezés alkalommal a fékfolyadékban buborékok alakulnak ki. Ezek visszatartják a fékező erő átvitelét és működőképességét, mivel a “gőz” összenyomható. Biztonsági célból a fékfolyadékot évente kell megvizsgálni . Műhelyünk az átvizsgálást díjtalanul végzi. Fékfolyadék cseréje rendszerint 2-3 évente szükséges.

Javaslatunk

Ha az alábbi tüneteket észleli gépkocsiján, haladéktalanul keressen fel bennünket:lüktető, pulzáló fékpedál – szerelési hiba is okozhatja (általában javítás után 1000 – 1500 km után jelentkezik)

lüktető, pulzáló fékpedál
túlzottan nagy fékpedálút
fékezésnél félrehúzás esetén
fékezésnél kormányrázás
fékút hatványozottan nő a sebesség növekedésével.
puha, nyúlós fékpedál
autópályán fékezésnél morgó hang
fékezésnél fémes hangot hall
túlzott gumikopás esetén

Ön gondoskodott már a nyári ellenőrzésről?

fékrendszer Itt a nyár, kezdődik a nyaralási szezon. Ön is megtervezte már az idei utazást? És mikor nézette meg utoljára autója állapotát? Itt az ideje indulás előtt ellenőriztetni autója futóművét, fékrendszerét és lengéscsillapítóját.

Rengeteg baleset történik nap, mint nap az utakon, melyeknek egy része rosszul karbantartott, nem ellenőrzött autók miatt történik. Fontos odafigyelnie, hogy megfelelő rendszerességgel legyen ellenőrizve gépjárműve állapota.

Mielőtt elutazik, nagyobb út előtt áll, legyen biztos abban, hogy autója biztonságos. Erről nem csak a balesetek elkerülése végett kell gondoskodnia, hanem azért is, hogy a nyaralása gond nélkül teljen, például ne robbanjon le útközben, esetleg ne kelljen akár külföldön javíttatnia gépjárművét többszörös áron.

A Fix Autószerviz munkatársai szakszerűen ellenőrzik és elvégzik a szükséges javításokat, legyen szó a fékrendszert, a futóművet vagy a lengéscsillapítót érintő problémáról! Legyen körültekintő, és ne hagyja, hogy bármi elrontsa nyaralását!

 

Autójavítás: A fékhiba felismerése

fékhibaAz autóval történő közlekedés elsődleges tényezője a biztonság. Felelősséggel és felkészülten vezetni, úgy, hogy ne veszélyeztessük mások testi épségét. A biztonságos vezetés első számú kritériuma a statisztikák szerint is a kifogástalan fék.

Honnan tudjuk, hogy a fék már nem képes ellátni maradéktalanul a funkcióját és itt az ideje az autójavításnak? A féktárcsák és a fékbetétek idővel elkopnak, ennek szabad szemmel is láthatóak a jelei. Ha a keréktárcsa nem túl zárt, szétszerelés nélkül is ellenőrizhetjük az állapotukat. Egy új fékbetét vastagsága 10 mm, ha ez 3mm-re csökken, ideje lecserélni azt. Ha rángat az autó és a fékhatást nem érezzük egyenletesnek, az lehet a féktárcsa “kivállasodásának” vagy a felületük egyenetlenségének a jele is. Ügyeljünk a szokatlan zajokra is, ha magas csikorgó hangot tapasztalunk, az valószínűleg kopásra, sérülésre utal. Ebben az esetben is haladéktalanul szánjunk időt az autójavításra!

Ha valami problémája akadna fékjével vagy autója bármely elemével, nyugodtan bízza ránk az autójavítást!

 

A leggyakoribb fékhibák személygépjármű esetén

autójavításEgy autó meghibásodásainak nagy hányada a fékrendszerhez köthető, melynek számtalan oka lehet. Ez télen különösen nagy gondot okozhat, hiszen a jeges, csúszós úton könnyedén kisodródhat az autó, főleg akkor, ha a fékrendszer is rossz.

Ha az alábbi problémák bármelyikét érzékeljük, esedékessé válik a mielőbbi autójavítás!

  • Remegő kormánykerék – ha fékezéskor vagy menet közben remeg a kormány, nagy valószínűséggel a féktárcsák meghibásodása van a háttérben, mely az autójavítás során könnyedén helyreállítható.
  • Fékzajok – csikorgó vagy súrlódó hang esetén több kiváltó ok is szóba jöhet. A túlzott kopáson túl, a sérült betétlemez és a féknyereg ragadása is okozhatja a problémát.
  • Ha fékezéskor az autó az egyik oldalára húz, nagy eséllyel a fékbetét szennyezettségéről van szó, mellyel azonnal autójavítóhoz kell fordulni!
  • Amennyiben a fékpedál működése nem normális, számtalan kiváltó ok merülhet fel, melyeket mielőbb orvosolni kell!
  • A fékpedál keménysége, illetve reszelése is komoly problémákat sejtet!

Bármelyik jelenséget is érzékeli, fontos, hogy mielőbb felkeresse szervizünket, hogy még a tél beállta előtt kiküszöbölhessük a hibákat!